当前位置: 首页 > 新闻动态 > 学术交流 > 正文

日本东京大学Takao Someya教授学术报告

发布单位: 发布时间:2022/01/21

2022年1月19日,受胡文平教授邀请,日本东京大学Takao Someya教授通过bilibili(哔哩哔哩)、百度、YouTube等直播平台同步直播了题目为“Electronic Skins for the Next-generation Wearables”的线上报告。在报告中,Takao Someya教授就可拉伸电子器件、超薄电子器件、纳米网状电子器件三大方面进行汇报,深入探讨了可拉伸薄膜器件在医疗应用和可穿戴设备方面的研究进展,并讨论电子皮肤目前存在的问题和未来前景。电子皮肤的最终目标是在自然条件下对人类活动进行无创测量,增强与人类皮肤之间的相互作用。其中,通过提高贴合性和可拉伸程度,可以将超薄半导体膜直接层压到皮肤上,该紧密的贴合有利于对健康状况进行长时间的连续监测,从而实现医疗保健的个性化。Someya教授表示,如何提升系统稳定性是未来发展的主要目标之一。讲座吸引科研云-B站、科研云-斗鱼、科研云-视频号、科研云-百度、科研云-YouTube、科研云-Facebook、科研云官网等直播平台相关领域专业观众累计4.1万余人在线参与观看。

Takao Someya教授学术报告

个人简介:

Takao Someya was appointed dean of School of Engineering, the University of Tokyo in 2020, where he has been member of faculty since 1997 and professor since 2009. He also conducted research at Columbia University’s Nanocenter and at Bell Labs. He served on the board of directors of the Material Research Society 2009-2011. He is also Chief Scientist at RIKEN and Team Leader at its Center for Emergent Matter Science since 2015. His expertise is stretchable and organic electronics, developing the world's first stretchable electronic skin for robotic application. He was awarded the 16th Leo Esaki Prize in 2019.